SAČUVAJTE SE SKUPIH POPRAVKI Ove stvari nikada ne bi trebalo da završe u veš mašini

Odeća koja se skupila pri pranju prava je noćna mora. Tome donekle i ima leka, ali stres zbog pokvarene veš mašina totalno je druga dimenzija, u kojoj je izdvojen novac za nastalu štetu daleko veći.

Kako biste sačuvali vreme i novac, imajte u vidu da ove stvari nikada ne završe u bubnju:

Metalni novac

Nema kome se nije dogodilo. Račun u prodavnici plaćate kešom, zbrzate se da narod iza vas ne bi cupkao u redu te kusur ubacite u džep. Sledeće čega se sećate je mašina za pranje veša nešto bučnija nego inače. Ti maleni komadi metala deluju bezazleno, ali mogu naneti veliku štetu.

- Novčići mogu da naškode cevima ukoliko prođu filter - objašnjava Džejms Piters, menadžer proizvoda jedne velike kompanije i kao navodi najjednostavnije rešenje - pražnjenje džepova.

Oni mogu da se zaglave i u odvodnoj pumpi i blokiraju je ili čak i da razbiju staklo na vratancima. Najgore od svega, mogu da oštete bubanj i probiju spoljašnji rezervoar, zbog čega je isplativije i kupiti novu mašinu.

Zapaljive fleke

Na benzinskoj pumpi punite rezervoar nabrzaka i, gle, vaše pantalone krasi nova fleka. Događa se, ali nemojte da napravite grešku i ubacite iste pantalone u veš mašinu u nastojanju da se otarasite neprijatnog mirisa. Benzin na ovakvom pranju može rezultirati vatrom ili eksplozijom.

Kako piše "The Spruce", ne morate toliko da brinete jer se ovih upornih fleka možete rešiti uz pomoć mešavine dve trećine sode bikarbone i jedne trećine vode koje ćete utrljati.

Brushalteri

Svakako, najlakše je ubaciti donji veš sa ostatkom odeće. Nažalost, ovo bi bile loše vesti za i veš i za mašinu. Kukice i žice na brushalteru mogu da se zakače za drugi veš i ispcepaju ga ili za delove mašine i oštete njenu unutrašnjost.

Umesto toga, zamornije je, ali preporučljivije - pranje na ruke.

Jednostavno Pametnije Pravi izbor za uštedu vremena

Ključevi

Daljinski starter zaboravljen u džepovima može doživte kratak spoj, ali i, kao novičići, izgrebati unutrašnjost mašine i oštetiti bubanj.

Dlaka ljubimaca

Ukoliko imate krzenog prijatelja vrlo je verovatno da možete da posvetočite da se dlake pojavljuju apsolutno svuda. Jakna? Tu su. Tepisi? Tu su. Krevet? Tu!

Najgori deo je kada se sve zajedno obrazuju u grumen u veš mašini, koji može da je zapuši i zalepi se za cilindar.

Otirači

Bacanje otirača u veš mašinu neće vam doneti ništa dobro. Guma na njima se kruni i može da ošteti pumpu ukoliko veća količina prođe filter.

Patike za trčanje

Patike i donekle mogu da završe oprane na lakši način, ali modeli za trčanje su potencijalno skupa greška, naročito ako se skupe. Sajt "Livstrong" savetuje da ako baš morate da ih ubacite u veš mašinu, da ih pripremite - izbacite uloške i odvojite patike u poseben jastučnice.

Isti portal preporučuje da ih pomešate sa peškirima.

Sitna odeća

Bebine čarapice, naprimer, takođe se lako zaglave u inače ne tako lako dosežna mesta. Sitne stvari stavite zajedno u kesu namenjenu pranju.

Vodootporna odeća

Kabanica ili dušek u mašini za pranje rublja mogu da stvore situaciju u kojoj materijal "zarobi" vodu i puni se kao balon. Ako kao taj balon odjednom pukne tokom okretanja šalje masu na druga mesta, kreirajući neizbalansirano stanje koje može da dovede do misteriozne "eksplozije", piše "Riders dajdžest".

Previše deterdženta

Što više deterdženta - čistija odeća? I nije baš tako.

Previše ove tečnosti može da ošteti mašinu. Talog može da stvori talog i u mašini i na vešu, rezultirajući i neprijatnim mirisima oba.

Previše veša

Naguravanje veša koliko god može da stane u mašinu čini se kao lakše naročito ako plaćate po pranju u perionicama, ali malo je druge vajde osim smanjenog broja pranja. Napunjena od poslednjeg centimetra, nema prostora da mašina istumba veš i zaista ga opere, a moguće je i da će oštetiti suspenzije i ležište.

Kako navode serviseri, ovo je zapravo i jedan od najčešćih razloga zašto imaju posla.

Podeli vest Facebook Twitter
Source: Blic.rs