10 stvari koje NIKADA ne smete da perete u mašini za sudove

Iako je najlakše sve strpati bez puno razmišljanja u mašinu za pranje sudova, s druge strane, dugoročno gledano želite da sačuvate vama vredne komade posuđa. Proverite šta u njoj nikako ne sme da se pere.

1. Drvene varjače - vruća voda i toplota deluju razarajuće na njih i mogu ih oštetiti zbog čega vam više neće biti korisne.

2. Drvene daske za sečenje - obično su lepljene i ako ih izložite višim temperaturama i vodi, sigurno će se raspasti.

3. Presa za beli luk - mašina za sudove to ne može dobro da opere.

4. Termos šoljice za kafu/čaj - proverite šta piše na njoj i da li je dozvoljeno pranje u mašini za sudove. Ona naime može da uništi izolaciju zbog koje vam je ta šoljica i vredna.

5. Metalni tiganji - da bi vam bili funkcionalni potrebno ih je premazivati slojem ulja, a ako nije reč o velikim masnim skorelim ostacima, trebalo bi da se peru samo u toploj vodi. Ako ih perete u mašini za sudove, poništavate celi proces podmazivanja.

Jednostavno Pametnije Pravi izbor za uštedu vremena

6. Rende - ako imate ostatke hrane unutra, to mašina za sudove neće moći da opere.

7. Dobre i oštre noževe - vruća voda može da ih otupi, a i tablete za pranje su preabrazivne za oštrice.

8. Kristal - pranje u mašini za sudove može da ga ošteti, može da napukne zbog dodira sa ostalim posuđem ili da posivi. Nijedna od tri opcije nije idealna.

9. Aluminijumsko posuđe - zbog pranja u  mašini za sudove menja boju.

10. Stare tanjire - kvalitetni stari porcelan ili keramika verovatno ne smeju da se peru u mašini za sudove, ali to je teško proveriti. Ako želite da ih sačuvate, bolje je da ne rizikujete.

Podeli vest Facebook Twitter